Wadjik: Javaanse koek van kleefrijst en gula djawa

Wadjik is een platte koek van kleefrijst (ketan), kokosmelk en gula djawa (javaanse bruine suiker in schijven). Het vergt even oefenen om de juiste dikte te krijgen, maar oefening baart kunst! De smaak is heerlijk en deze koek doet het altijd goed op feestjes en verjaardagen.








Ingredienten
- 500 gr ketan
- 6 dl santen
- 2 pandanblad
- 1 mespuntje zout
- 3 tot 4 schijven goela djawa (kijk hoe zoet je de wadjik lekker vindt)
- water

Bereiding
- Ketan goed wassen, net zo lang tot het water helder is en een uur laten weken in water.
- meng de ketan met de helft van de kokosmelk, het zout en 1 pandanblad.
- Voeg zoveel water dat de ketan een vingerkootje (2 cm) onder water staat.
- Kook de ketan totdat het water is verdampt en laat het nog 20 minuten staan met deksel op de pan.
- Haal vervolgens het pandanblad uit de ketan.

- Smelt de gula djawa in water en voeg daar het pandanblad en de rest van de kokosmelk en eventueel nog wat zout naar smaak toe.
-  Laat dit zachtjes koken tot een dikke stroop.
- Verwijder de pandan en meng de ketan door de stroop.
- Schep de ketan op een vierkante schaal waar je plasticfolie in hebt gedaan.
- Laat de ketan afkoelen in de koelkast.
- Snijd de koek dan in ruitjes en wikkel ze afzonderlijk in plasticfolie.

Tip 1: je kunt in de kokosmelk ook een stengel sereh meekoken.
Tip 2: Je kunt kokosmelk uit blik gebruiken, maar het lekkerste is om zelf santen te maken. Die doe je door verse geraspte kokos (of gedroogde kokos) in kokend water te doen en daarna boven een zeef uit te knijpen. De eerste keer is het dikke kokosmelk, herhalen voor dunnere kokosmelk. Gebruik de dunne kokosmelk voor het koken van de ketan en de dikkere voor de stroop.

Meer lezen over gebak.

6 opmerkingen:

  1. Hallo,
    even over die kokosmelk, hoeveel kokos heb ik dan nodig om die hoveelheid te krijgen?
    En gebruiken jullie wel een zo`n blok kokos, die je op het eind van de bereiding toevoegt en die smelt?
    Ik ga dit zeker proberen, ik hou van ketan rijst, vooral met satè is het erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. surinaams eten15 juni 2010 om 13:46

    Je kunt het beste ongeveer 2 kopjes gekookt water op 1 kopje geraspte kokos gebruiken. De juiste hoeveelheid moet je door ervaring leren aanvoelen. Laat de kokos even weken in het water en pers het dan uit in een zeef boven een schaal. Voor de tweede persing minder water gebruiken. Een blok kokos kan wel, maar is niet zo lekker als verse of gedroogde geraspte kokos. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi de wadjik was niet dik genoeg hoeveel water moet ik gebruiken om de goela djawa te laten smelten?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is een Indonesiche lekkernij, niet Surinaams van oorsprong.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zijn de hindoestaanse gerechten dan ook niet Surinaams, omdat ze van oorsprong uit India komen? Er wonen veel Javanen in Suriname en de Indonesische recepten zijn in de loop der tijd soms veranderd en aangepast aan de Surinaamse smaak.

    BeantwoordenVerwijderen