Ooit bezongen en bejubeld in een bekend Surinaams liedje: BB met R. Een grappige combinatie van oerhollandse bruine bonen met surinaamse rijst en ingredienten. Oorspronkelijk hoort er zoutvlees in de bb met r, maar je kunt het ook heel goed maken met kip.
Ingredienten:
- grote pot of blik bruine bonen
- 125 gram zoutvlees of/en in stukjes gesneden kip(filet)
- 1 ui
- 2 knoflook
- 1 tomaat
- beetje suiker
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 tak selderij
- 1 Madam Jeanette peper
- 2 maggiblokjes
- olie om te bakken
- zwarte peper
- eventueel mespuntje vetsin
Bereiding:
- Als je zoutvlees gebruikt dan eerst even het zoutvlees uitkoken en in stukjes snijden.
- Als je kip gebruikt, de kip (of kipfilet) in kleine stukken snijden
- In de hete olie (paar eetlepels) de ui, daarna de knoflook bakken, dan de tomaat, suiker, maggiblokjes en tomatenpuree zachtjes erbij doen.
- het zoutvlees of/en de stukjes kip meebakken.
- Doe er dan de uitgelekte bruine bonen bij en roer het goed om. Eventueel een klein scheutje water toevoegen.
- Laat het geheel even sudderen met de madame Jeanette peper boven op het gerecht. Zorg er heel goed voor dat de peper niet opengaat, want dan wordt het gerecht veel te heet. Het aroma van deze soort peper is belangrijk voor het gerecht. Neem liefst een gele peper, want die geurt het beste.
- Strooi er op het laatst een eetlepel fijngesneden verse selderij doorheen.
De Javanen doen er soms nog een klein stukje trassi doorheen (meebakken met de tomaat).
Eet de BB met R met witte rijst en een frisse komkommersalade!
Meer peulvruchten.
Mijn zus heeft het gemaakt en het is overheerlijk ik ga het zelf vanavond hopelijk ook maken als het mag van mijn oude moeder bij wie ik op bezoek ben Gr Kidima
BeantwoordenVerwijderennjang sweeti
BeantwoordenVerwijderenwat ik in dit recept mis zijn pimentkorrel en kruidnagels. Zij maken het juist lekker (der), ze kunnen ahw niet ontbreken.
BeantwoordenVerwijderenNiet iedereen houdt van kruidnagel in de BB met R, maar het is een goede aanvulling voor de liefhebbers die er wel van houden! Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenvoor hoeveel personen is dit gerecht/receptuur?
BeantwoordenVerwijderenVoor 2-3 personen, maar je kunt de hoeveelheid vergroten door er meer kip en bruine bonen bij te doen.
BeantwoordenVerwijderenKan ook klaar gemaakt worden met zoutvlees EN kip, stukjes gerookte spek en/of rookworst.
BeantwoordenVerwijderenHEERLIJK!!!!
vandaag gemaakt was zeer lekker had er nog wel massala kruiden bij gedaan dat geeft het een extra twist
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk recept, maar ik gebruik het liefste toch 3 maggiblokjes. Ik heb het laatst gemaakt voor een groep mensen die bij mij kwamen eten en zij likten hun vingers er bij af
BeantwoordenVerwijderen@ Melvin: Lekker heh ;)
BeantwoordenVerwijderenLeuk gerecht, mijn tante maakt dit altijd voor ons!
BeantwoordenVerwijderenMaar wat zijn ongeveer de verhoudingen en hoelang moet wat gedaan worden?
Dan kan ik haar eens een keer verrassen! =D
als we dit vroeger thuis aten zong mijn moeder idd "BB met R dat is.." en mijn zus en ik schreeuwden er dan achter aan "en appelmoes". De appelmoes laten we inmiddels weg maar een rauw uitje smaakt er heerlijk bij.
BeantwoordenVerwijderenik zal het vandag proberen
BeantwoordenVerwijderenIs er ook nog iemand die five spices/steranijs toevoegt?
BeantwoordenVerwijderenIk heb een extra tomaat toegevoegd en iets meer puree. Had helaas geen madam jeanette maar wel sambal haha (indo) smaakte heerlijk!! Had er wel idd spekjes aan toegevoegd
BeantwoordenVerwijderenVers lombokje doet ook prima hoor...én een stukje trassi udang
VerwijderenSuper lekker, zonder het recept te hebben aangepast ;-)
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk gerecht. Ik heb zelf ook zo'n soort gerecht gemaakt. Kom gerust eens langs.
BeantwoordenVerwijderenGroeten
Merel
Ik ga nu boodschappen doen en verheug me erop om dit te serveren! Bedankt voor het recept :-)
BeantwoordenVerwijderenZo ongeveer maak ik hem ook. alleen bak ik alleen ui knoflook en evt de tomaat en daarna de kip en zoutvlees en daarna heel de boel kruiden. zo laat ik de kruiden lekker het vlees ingaan en dan pas de bb. Lekker hoor en indd de suiker niet vergeten. Ik heb het 1 keer met 5 spices gemaakt, nooit meer. Ik vond het persoonlijk de smaak van heel mn originele bbr "verpesten" :P. Maar goed ieder zn ding he. Ik laat het precies zo, dus kruidnagel of massala en al dat overige laat ik maar achterwege.
BeantwoordenVerwijderen5 spicele is wel erg kaneelig
Verwijderen