Surinaamse recepten: 2 basisrecepten om goede Surinaamse roti te maken! roti

Roti wordt vaak gevuld gebakken met dahl of aardappelen, maar vaak ook zonder deze vulling. Dat is het basisrecept voor de roti (pannenkoek). Voor een goede roti is een rotiplaat nodig, maar met een grote pan met dikke bodem is het ook mogelijk.







Ingrediƫnten:
- 1 kg bloem
- extra bloem om het deeg droog te kneden
- 1 theel. baksoda 
- 1 theel. bakpoeder
- 600 ml lauw water
- scheutje zonnebloemolie
- gesmolten boter om de roti tijdens het bakken te bestrijken

Gesmolten boter maak je door de boter in een pannetje op laag vuur te laten smelten. Zorg ervoor dat je het vuur uitdoet, zodra de boter is gesmolten. Het mag niet bruin worden!

Bereiding:
- Doe het deeg in een grote beslagkom en doe er het water, het bakpoeder en de baksoda bij. Voeg ook een scheutje zonnebloemolie toe. Kneed dit tot een soepel deeg.
- Laat het deeg, afgedekt met een theedoek, 30-60 minuten rijzen. Wrijf voor het afdekken wat olie over de deegbol om uitdroging te voorkomen.
- Vaak wordt een speciale doek gebruikt en op het aanrecht gelegd om de roti te rollen, maar je kunt het ook zo op het (schone) aanrecht doen. Strooi in ieder geval bloem op de ondergrond, zodat het deeg niet gaat plakken.
- Rol het deeg uit tot een grote deeglap.
- Smeer er wat olie of gesmolten boter over.
- Rol de deeglap tot een rol en laat het afgedekt weer 10 minuten rijzen.
-Snij de rol in ongeveer 10 stukken (of minder als je grotere roti's wilt) en zorg daarbij dat de boter of olie niet meer zichtbaar is door dit gedeelte naar binnen te vouwen.
- Strooi bloem op de ondergrond en over je handen en maak een bolletje van deze stukken en ga ze uitrollen tot de gewenste grootte. Zorg dat de randen niet te dun worden, want juist de rand moet een beetje volume hebben.
- Verhit de rotiplaat of pan met dikke bodem heel goed en doe er wat olie of gesmolten boter op.
- Leg de roti er op en smeer hier wat gesmolten boter of olie over (een kookkwastje is handig).
- Druk tijdens het bakken de zijkanten steeds plat. Keer de roti om als de onderkant gaar is en bak de andere kant ook gaar.
- Als het goed is bolt de roti op tijdens het bakken. Daarvoor moet de pan echt goed heet zijn.

Leg de warme roti op een schaal en doe er direct een theedoek overheen, tot je de volgend klaar hebt en dan daar weer de theedoek overheen, zodat de roti's niet uitdrogen.

ROTI MET GIST
Sommigen gebruiken liever gist om de roti te maken. Hier het recept voor roti van gist.

Ingrediƫnten:
- 500 gram bloem
- 20 gram gist
- 300 ml. lauw water
- snufje zout
- olie of gesmolten boter

Bereiding:
- De bloem met een snufje zout en de gist mengen.
- Voeg bij beetjes het lauwe water en een scheutje olie toe.
- Laat het deeg een uur afgedekt rijzen en kneed het dan weer goed door.
- Dit kun je enkele keren herhalen. Hoe langer het deeg heeft gerezen, hoe beter de roti.
- Maar dan een paar bolletjes van het deeg. Zorg dat je handen en de ondergrond goed zijn bestrooid met bloem om plakken te voorkomen.
- Rol de bolletjes uit tot roti's. De zijkanten moeten niet te dun zijn, want dan worden ze te hard.
- Verhit de rotiplaat of grote pan met dikke bodem tot hij echt goed heet is en smeer hier wat olie of boter op.
- Bak nu de roti aan beide kanten gaar en smeer tijdens het bakken met een kwastje wat gesmolten boter of olie over de roti.
- Leg de roti apart op een bord en dek het af met een theedoek. Herhaal dit na iedere gebakken roti, omdat door het afdekken de roti niet uitdroogt.

Eet de roti met masala kip, aardappel masala, ei masala, kousenband masala en roti-sambal. 

Probeer ook eens roti met dahl!

Rubriek: roti en naan





roti,surinam bread,indian roti,surinam recipes,surinam food,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten