Gebruik voor dit recept zoveel mogelijk verse kruiden, zoals laos, djahé (gember), Madame Jeanette peper, lombok en salam. Koop deze kruiden vers en wat je over hebt kun je makkelijk invriezen. Snij de laos en djahé voor het invriezen in stukken en doe de kruiden in aparte afgesloten zakjes in de vriezer. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.
Ingrediënten:
- 1 kilo kippendijvlees of kippenpootjes
- 1 grote rode ui
- 4-5 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 1 stuk laos van 3 cm
- 1 stuk gember van 3 cm
- 2 takjes selderij
- 1 kippenbouillonblok of maggiblokjes
- 1 madame Jeanette peper
- eventueel rawit of rode lomboks
- mespunt suiker
- zout
- zwarte peper
- stukje trassi
- 1 theelepel 5 kruidenpoeder
- zoete ketjap en zoute ketjap
* Als je van gember houdt, dan kun je ook nog wat zoete gemberballetjes uit een pot toevoegen bij het stoven van de kip.
Bereiding:
- Was de kip goed en doe ze in een grote bak.
- Snij een halve ui fijn en ook de knoflook kneuzen en fijnsnijden.
- Snij een halve tomaat in kleine stukjes en snij een takje selderij heel fijn.
- Snij de rawit of Spaanse peper in reepjes en laat de madame Jeanette peper heel.
- Doe alle kruiden bij de kip en voeg een scheutje Ketjap A (zoet) en een scheutje zoute ketjap (asin) toe, totdat de kip lichtbruin is. Voeg dan het 5 kruidenpoeder toe en de madame Jeanette peper.
- Voeg wat zout en zwarte peper toe en laat de kip een tijdje marineren.
Als de kip goed is ingetrokken kun je het gerecht gaan bakken.
- Verhit wat zonnebloemolie in een pan.
- Snij de andere helft van de ui in reepjes en bak deze lichtbruin.
- Voeg dan de andere halve tomaat in stukjes toe met het kippenbouillonblok, een mespunt suiker en bak alles goed aan.
- Voeg dan de gemarineerde kip toe en bak alles goed rondom aan.
- Voeg de trassi toe.
- Voeg naar smaak ketjap toe tot het gerecht een mooie bruine kleur krijgt.
- Voeg wat water toe om de kip goed te kunnen laten stoven.
- Voeg eventueel wat balletjes gember toe.
- Laat het gerecht stoven tot de kip gaar is en de saus enigszins is ingekookt en er een klein beetje jus overblijft. (let op dat de madame Jeanette peper niet open gaat).
- Strooi op het eind nog een fijngesneden takje selderij over het gerecht en haal de salam, laos, djahé er uit.
- Hou je van heet dan kun je de Madame Jeanette peper er uit halen en in stukjes snijden. Voeg dit dan weer toe aan het gerecht.
Dien de kip op met witte rijst en groenten of salade.
Rubriek: kipgerechten
A tori sweety yere
BeantwoordenVerwijderenMooi recept. Ik ga 'm proberen.
BeantwoordenVerwijderenJe noemt in het recept salam, maar hebt dat niet vermeld bij de ingrediënten.
Vanavond gemaakt en het is een blijvertje (y)
BeantwoordenVerwijderenZiet er heerlijk en authentiek uit! Vrijdag op het menu!
BeantwoordenVerwijderenErg lekker , heb het al een paar keer gemaakt.
BeantwoordenVerwijderen