Surinaamse recepten: Javaans-Surinaamse kippenlevertjes


Niet iedereen houdt van lever, maar voor de mensen die dit wel lekker vinden is hier een recept om Surinaamse kippenlevers te maken op de Javaanse manier.












Ingrediƫnten:
-1 pond kippenlevers
- zout
-1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 of 1/2 madame Jeanette zonder pitjes of 3-4 rode lomboks in stukjes gesneden
- beetje suiker
- 1 tomaat in stukjes (en eventueel een beetje tomatenpuree)
- stukje trasi
- 2 salamblaadjes
- schijfje laos
- 2 blaadjes djeruk perut (citroenblad)
- ketjap 
- mespunt aji no moto (smaakversterker)
- maggiblokjes of kippenbouillonblokjes naar smaak
- zonnebloemolie


Bereiding:
- Spoel de kippenlevers een paar keer met water tot ze schoon zijn.
- Zet ze op met wat water en zout en breng ze aan de kook.
- Kook de kippenlevers tot het water bijna verdampt is en haal ze daarna uit de pan en laat ze afkoelen.
- Snij de kippenlevers in kleine stukjes en gooi harde stukjes weg.

- Snij de ui, knoflook en pepers fijn.
- Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een pan.
- Als de olie goed heet is kan de ui erbij en de pepers en daarna de knoflook.
- Zodra dit is gebakken doe je er de tomaat, de trasi, de suiker, salamblaadjes, laos, djerukblaadjes en de bouillonblokjes bij.
-Voeg dan de stukjes kippenlever toe en roer alles goed om en bak dit even door.
- Voeg dan een scheutje ketjap toe en eventueel nog wat tomatenpuree.
- Laat dit alles op zacht vuur een kwartier bakken, terwijl je tussendoor steeds roert om aanbakken te voorkomen. Het gerecht moet droog gebakken zijn. Haal op het eind de kruiden er uit.

Tip: Je kunt ook nog een kopje santen (kokosmelk) toevoegen en dit laten inkoken, maar laat dan de ketjap en tomatenpuree weg.

Heb je de salam, laos, gember en sereh niet in huis ( je kunt deze kruiden heel goed invriezen), dan kun je onderstaand recept op video volgen voor Surinaamse kippenlevers.

Rubriek: vleesgerechten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten