Bara is een populaire Surinaamse snack, die bijna iedereen lekker vindt. Het is niet altijd makkelijk om ze precies te krijgen zoals het hoort. Met dit eenvoudige recept lukt dat wel!
Ingrediƫnten:
- 100 gram gemalen urdi-meel (Urad= zwarte moongbonen-meel uit de Surinaamse toko)
- 100 ml water voor het urdi-meel
- water voor het deeg
- 1 kleine ui fijngewreven
- 3 teentjes fijngewreven knoflook
- 1 theel. gemalen kunjit (kurkuma ofwel geelwortel)
- 1 theel. djinten (komijn)
- 1 kleine madame Jeanette peper zonder pitjes fijngemalen
- 2 tajerbladeren
- 2 volle eetlepels witbroodmix
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel zout
- 1/2 eetlepel zonnebloemolie
- olie om de bara te bakken
Bereiding:
- Meng de gemalen urdi met 100 ml. water en laat het 15-30 minuten staan.
- Spoel de tajerbladen af met koud water en snij ze in stukjes.
- Doe de ui, knoflook, peper, komijn en curcuma bij het meelpapje en doe er het zout bij en de halve eetlepel olie.
-Voeg aan dit papje het zelfrijzend bakmeel toe en de 2 volle eetlepels witbroodmix.
- Kneed dit alles goed door met water tot het een soepel deeg wordt.
- Voeg de fijngesneden tajerbladen toe en kneed het deeg nogmaals goed door.
- Doe het deeg in een kom en gooi er wat water overheen tegen het uitdrogen en laat het dan een uur rijzen.
- Verhit de olie in een pan om de bara te bakken.
- Maak met natte handen platte ronde stukken en maak een gaatje in het midden. Bak de bara dan direct in de hete olie. Keer ze tussendoor om zodat beide kanten bruin worden.
Eet de bara met verse sambal van Madame Jeanette-peper!
Rubriek: surinaamse snacks
VIDEO: BARA MAKEN
is dit gewoon een tussendoortje of kan dit ook gegeten worden tijdens het diner?
BeantwoordenVerwijderenLekker
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk
BeantwoordenVerwijderen