Surinaamse recepten: Jangan bening, heldere Javaanse soep met groenten

Jangan bening is een  populair Javaans-Surinaams gerecht. Eigenlijk is het een heel eenvoudige soep met alleen groenten, maar om het goed te maken is de juiste balans tussen zoet en zout erg belangrijk. De soep moet helder blijven en niet overheersend van smaak zijn en in ieder geval naar ui smaken. Hij wordt opgediend met witte rijst met daarbij gebakken droge zout vis en sambal om het gerecht pittig te maken.


Ingredienten:
Voor de jangan bening kun je bijna alle groenten gebruiken. Er moet in ieder geval ui en een paar takjes selderij in. Verder kun je kousenband, sperzibonen, wilde spinazie, kool en veel andere groenten gebruiken.
 De smaak van het gerecht moet licht blijven en de groenten mogen niet koken, omdat ze knappend moeten blijven. TaugĂ© wordt eventueel op het laatst gebruikt bij het opdienen, net als de selderij.

- 1 ui
- water
- zout
- suiker
- gedroogde gebakken zoute vis (bij toko te krijgen in kleine stukjes)
- verse sambal

Bereiding:

- Breng in een pan genoeg water aan de kook voor de hoeveelheid groenten die je gaat gebruiken. Er moet genoeg water zijn om het gerecht tot een soep (sayur) te maken.
- Doe er de in reepjes gesneden ui bij.
- Doe er witte suiker bij zodat het gerecht zo helder mogelijk blijft.
- Doe er zout bij, net zoveel tot je de juiste balans hebt tussen zoet en zout (50-50%). Het mag niet te overheersend zijn, want de smaak krijg je ook door de zoute vis en sambal bij het gerecht.

- Voeg dan de groenten toe en laat ze even een beetje garen in de kokende soep. Proef nog even of de juiste verhouding zoet-zout nog aanwezig is en voeg eventueel nog suiker of zout toe.
- Zet het vuur uit en voeg dan een paar takjes zeer fijngesneden selderij toe aan de soep.

Dien de Jangan Bening op door in een bord gekookte witte rijst te doen met daaroverheen wat gewassen tauge. Doe hier een paar eetlepels van de Jangan Bening overheen met witte rijst en geef er wat gebakken zoute vis bij en verse sambal. Je kunt ook verse sambal maken van de gebakken zoute vis en deze bij de Jangan Bening eten.

Voorbeelden:

Rubriek: soepen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten