Bojo

Bojo is een populaire Surinaamse cake. Hij moet een beetje vochtig en sponsig zijn. Je moet het een aantal keren maken om tot je eigen beste recept te komen. Hier het basisrecept.













Ingredienten:
- 2 pakken geraspte cassave, ongeveer een kilo
- 200 gram geraspte cocos.
- 250 gram suiker
- 1 1/2 dl. melk
- 150 gram gesmolten margarine of boter
- 100 gr. blanke rozijnen
- 2 theelepels amandel-essence
- 2 theelepels vanille essence of 2 pakjes vanillesuiker
- mespunt zout.
- 1 eetlepel kaneel.
- gekleurde muisjes

Bereiding:
- was de rozijnen
- schep daarna kokos, de ontdooide cassave, rozijnen, melk, kaneel, de suiker en essences (of vanillesuiker) en het zout luchtig door elkaar.
- smelt de boter en schep dit door het beslag.
- verwarm de oven op 200 graden.
- doe het mengsel in een beboterd bakblik, strooi er de suikermuisjes over en bak de bojo in ongeveer 60 minuten gaar tot de korst gaar en bruin is en de koek van binnen niet nat aanvoelt.
- Er is verschil in baktijd tussen een hetelucht-oven en een elektrische oven, dus hou in de gaten of de bojo niet te donker wordt. Pas anders de baktijd aan naar iets korter.
- Prik met een satestokje om te testen of hij gaar is. Is het stokje droog dan is de taart gaar. Strooi er desgewenst gekleurde muisjes over (niet de boterhammuisjes, maar de kleine muisjes die te koop zijn bij de bakbenodigdheden).Snij de taart van uit het midden in punten.

Meer gebak.

27 opmerkingen:

  1. Volgens mij moet je de gekleurde muisjes pas achteraf strooien, als de bojo gaar is.
    Anders smelt deze namelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is wel verstandig om de muisjes er op te strooien direct nadat hij uit de oven wordt gehaald. Als de bojo is afgekoeld zouden de muisjes er af vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor hoeveel personen is dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ligt eraan hoe groot je de stukken snijdt, maar er kunnen heel wat blokjes of puntjes bojo uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,

    in het originele recept hoort er absoluut GEEN MELK! Als je er wel melk in doet is het een zgn. "fijne" bojo.
    Dus nogmaals in de normale bojo hoort GEEN MELK!
    Je moet er WEL voldoende kaneel in doen want de smaak van de bojo valt of staat met de hoeveelheid kaneel die je erin doet.
    Dus zit er weinig kaneel in dan zal de bojo een "flauwe" casave of kokos smaak hebben, terwijl de kaneel beslist moet overheersen in het geheel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Trouwens er hoeven geen muisjes op hoor, weer iets dat in de loop der tijden eraan toegevoegd is om het er "mooier" uit te laten zien.Je kunt wel nog wat extra kaneel er bovenop strooien. En Extra melk hoeft niet omdat er al kokosmelk(van het vruchtvlees)bij zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je droge gemalen kokos en droge rozijnen gebruikt zou ik wel een klein blikje KOKOSmelk erbij gebruiken. Hoeft niet alles, hangt af hoe smuïg het geheel is als je het door elkaar roert. En inderdaag kaneel en vanille-essence zijn de belangrijkste smaakmakers in de bojo. Teveel amandel maakt bitter. En tot slot wel echte boter gebruiken maakt de bojo af!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben minder suiker gedaan en lekker veel gesneden zuidvruchten zoals vijg,dadel,pruim,abrikoos, enz. en heerlijk.Je miste de suiker niet eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. dit is echt niet het basisrecept. in het basisrecept zit geen eieren. dit is echt een vervormde recept, op eigen smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Geef dan even jouw basisrecept, hoe meer recepten hoe beter voor iedereen. Aan alleen commentaar heeft toch niemand iets?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat noem je echte boter? En als er gen melk in zou moeten, wat dan wel? Anders wordt het toch droog of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. het is wel jammer, dat we nu internet vertrouwen. Bojo wordt echt niet zo gemaakt, ben het eens met de rest. Er hoort geen eieren in en muisjes doe je als de bojo klaar is. Als iemand moet leren om bojo te maken, dan is dit echt niet het recept van bojo. Sorry

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het is opvallend dat de mensen die altijd kritiek leveren, schijnbaar niet het recept willen geven dat in hun ogen wel goed is. Zo kun je bezoekers niet helpen om surinaams te leren koken. Nu lijkt het er op dat het alleen maar gaat om kritiek te leveren. Jammer! Verder complimenten en dank voor jullie blog vol lekkere recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het recept is ondertussen aangepast naar het origineel. Degenen die er toch eieren bij willen doen, kunnen dat naar gelieve uitproberen. Bedankt voor de tips, die zijn altijd welkom!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mijn Bojo:

    Benodigdheden:
    - Ca. 8 eetl. rozijnen + 8 eetl. fijngesneden gedroogde abrikozen (niet de zure variant) in rum en vanillesuiker geweld.
    Ik gebruik hiervoor een wekfles die ik voor iets meer dan de helft met rozijnen en fijngesneden abrikozen vul. Daar doe ik 3 zakjes vanillesuiker bij en vul tot de rand aan met rum. Alle rum, zelfs strohrum voldoet en de kleur van de rozijnen maakt ook niet uit. Na gebruik vul ik vruchten en rum aan + 1 zakje vanillesuiker. Zonder abrikozen kan het ook dan doe je gewoon de dubbele hoeveelheid rozijnen erin. Het wellen vergt, net als het ontdooien van de cassave, een nacht tijd maar langer is zelfs beter. Ontdooien van de cassave in de magnetron lukt niet.
    - 2 eetl. rum van bovenstaand mengsel
    - 1 kg geraspte cassave
    - 1 pond geraspte kokos
    - 3 eetl. gedroogde geraspte kokos (zak)
    - 3 zakjes vanillesuiker
    - 150 gr. / 10 eetl. rietsuiker of gewone kristalsuiker
    - 1 blikje (ca. 400 gr.) gecondenseerde gesuikerde melk
    - 2 blikken kokosmelk ca.400ml
    - 200 ml (houdbare) slagroom
    - 1 eetl. vanilleessence
    - 1 eetl. amandelessence/amandelgeest
    - 1 afgestreken eetl. kaneel
    - Mespunt/afgestreken theelepel zout


    - Optioneel: ± 50 gr. roomboter in dobbeltjes om voordat het in de oven gaat op de bovenkant van het deegmengsel te strooien (lekkere korst).

    Bereiding
    - Doe de ontdooide cassave in een kom/bak (inhoudsmaat tenminste 4 liter) en zoek de harde stukjes eruit. Voeg ontdooide kokos en alle bovenstaande ingrediënten, behalve de rum en de gewelde vruchten, toe en meng alles goed door elkaar. Voeg als laatste de gewelde rozijnen en abrikozen met twee extra schepjes rumsuikermengsel toe en meng het geheel nogmaals door elkaar.

    - Stort het deegmengsel in de bakvorm(en), duw rozijnen die bovenop het deegmengsel liggen even in het deeg terug (om aangebrande smaak van rozijn te voorkomen). Invetten van de bakvorm is niet nodig.

    - Strooi eventueel de blokjes roomboter op de bovenkant van het mengsel.

    - Zet de bakvorm(en) op het rooster in de oven in de tweede slede van onderen gedurende 1 uur op 175 graden (onder- + bovenwarmte aan) en daarna op de derde slede (midden of net iets onder het midden van oven) op 150-160 graden eveneens met onder- en bovenwarmte. De totale baktijd is in mijn oven 2,5 – 3 uur Daarna laat ik de bojo een paar uur uitharden in de vorm (dit kan ook door de vorm na 2,5 uur in de uitgezette oven te laten staan).

    Succes en veel plezier bij het maken en natuurlijk smakelijk eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hartelijk bedankt voor het heerlijke recept! Leuk om te lezen dat bojo op zoveel verschillende manieren blijkt te worden gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Vind ik ook, als je kritiek hebt dan vind ik dat je zelf met een oplossing moet aankomen. In dit geval, de wellicht juiste versie. Dat negatieve gedoe is echt hollands.

    Ben wel blij dat die anonieme vogel in ieder geval een alternatief heeft aangeboden.

    Zo leren we van elkaar want van kritiek LEERT NIEMAND. Mits je zo bent opgevoed.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. en weet je wat..ik ga ze gewoon allebei uitproberen ;P..

    nu er twee versie's staan vermeld

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Op een goed recept kan ik 100 km fietsen :-D

    Mijn vrouw haalt geregeld een groot stuk van de toko, dit snij ik in plakken en neem tijdens een grote fietstocht 2 plakken mee. Zit vol met energie en tevens heerlijk om te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. sora ,
    mijn eerste keer dat ik bojo hebt gemaakt sorry hoor, heb ik bovenstaande recept gebruikt, de basis recept is ideaal voor een eerste keer, als het maar bojo is
    heerlijk, kon ik zelf niet afblijven.
    mensen die recepten hebben moeten een ander helpen zoals ik die helemaal geen recept hebt en graag bojo eet.
    dank u wel voor u recept

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Lieve mensen, met geraspte kokos bedoelt men de droge variant? of moet ik een kokoksnoot gaan raspen? Of kan je ergens kant en klare 'verse' geraspte kokos kopen? Alvast dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Je kunt zelf verse kokosnoot raspen, maar meestal wordt de geraspte droge kokos gebruikt die kant en klaar in de toko en Surinaamse winkel te koop is.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Je kunt de (niet gedroogde) geraspte kokos in zakken van een pond bij de toko kopen. Deze zijn veelal diepgevroren.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hoi, Ik geloof dat als we de 'originele' bojo zouden maken, we alle ingredienten zelf zouden moeten raspen, malen enz...het recept hierboven is gewoon een eenvoudig recept, maar naarmate je enigszins gewend bent geraakt om bojo te maken kun je je eigen variatie maken...want after all that is all what cooking is about...Ik zelf gebruik niet de diepvries cassave maar verse cassave die ik zelf rasp (afhankelijk van de tijd) of gewoon in de blender gooi...ipv melk gebruik ik kokosmelk die ik eerst samen meng met de droge kokos en het even een tijdje laat staan...naar mijn idee wordt de kokos iets smeuiger hierdoor (ik weet, het zit tussen mijn oren lol)..ik woon zelf in de UK en ik maak mijn bojo 1 keer per maand voor mijn collega's en iedere keer moeten ze vechten om het laatste stukje..anyway wat ik wilde zeggen is dat er geen originele bojo is want iedere vorm van bojo is origineel...dus geniet ervan en probeer je bojo op jouw manier te maken, zoals jij het lekker vind :)

    BeantwoordenVerwijderen