Roti met dahl

Roti kun je maken zonder vulling of met vulling. In dit recept is de vulling van gele spliterwten (dahl).










Ingredienten roti:
- 1 kg bloem
- 3 glazen lauw water (ca. 700 ml)
- 1 theelepel baksoda
- 1 theelepel bakpoeder
- scheutje olie
- droog meel om goed te kunnen kneden
- gesmolten boter (of olie) om de roti te bakken

Ingredienten dahl-vulling:
- 100 g dhal (gele spliterwten)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 Spaanse peper, zaden verwijderd en fijngehakt
- 1 theelepel komijnzaad, gekneusd
- zout naar smaak
- 2 el olie of boter

Bereiding vulling:
- Kook de dhal zacht en maal ze fijn.
- Stamp knoflook, spaanse peper en zout samen fijn in en vijzel.
- Meng dit met de komijnzaden door de dhal.
- Verhit de olie in een braadpan en bak dit dhalmengsel enkele minuten, terwijl u het goed omroert.

Bereiding deeg:
- Deeg kneden met behulp van de bloem, bakpoeder, baksoda, water en scheutje olie.
- Een tijdje laten rijzen. Om uitdrogen te voorkomen wat olie erover heen doen.
- Ca. 20 bolletjes draaien van het deeg en eenzelfde aantal van de dahl-vulling.
- De deegbolletjes vullen met de dahl-vulling.

- Om te vullen: eerst een kuiltje maken in de deegbolletjes en dan de dahl-bolletjes erin stoppen. Zorg ervoor dat het deeg rondom de vulling goed dekt omdat de vulling er anders bij het uitrollen of bij het bakken eruit kan komen. De bolletjes wat pletten en voorzichtig uitrollen. Niet over de randen heen rollen omdat die dan open gaan. De roti op een tawa (rotiplaat) als volgt bakken: wat gesmolten boter op de tawa doen, de roti erop leggen en bovenop de roti nog wat gesmolten boter doen en om en om bakken.

Bijgerechten:
- kip masala
- Hardgekookt ei die in een beetje olie rondom bruin is gebakken (even door de jus van de masala-kip halen)
- Kouseband
- sambal van madam jeanette
- komkommerzuur

Meer roti en naan

8 opmerkingen:

  1. is komijn poeder ook goed in plaats van komijn zaden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor, kan makkelijk. Smaakt ook
    prima

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wie kan mij vertellen waarom ik na het koken de gele erwten moet bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik had geprobeerd om met dit recept te maken, smaak kwam goed uit, maar is een beetje te droog. wat moet ik doen om het niet zo droog te laten zijn ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien moet je iets meer water bij het deeg doen. Een roti is ook droog als je hem hebt gebakken, je moet hem soepel maken met ghee of olie als hij klaar is. Dus zodra je hem van de plaat haalt, smeer je er wat olie of gesmolten boter over en leg hem dan op een bord. En daarna de volgende net zo en je kunt alles op elkaar leggen toe je alle roti's hebt gebakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat voor meel heb je nodig op goed te kunnen kneden??

    BeantwoordenVerwijderen
  7. in de surinaamse winkel heb je bloem om rotie te maken

    BeantwoordenVerwijderen