De Javaanse keuken is een gewaardeerd onderdeel van de Surinaamse keuken. De Javanen eten vaak nasi kuning met feestdagen of andere feestelijke gebeurtenissen. Nasi kuning is een gele rijst die wordt gekookt in kokosmelk met Indonesische kruiden. Ze wordt opgediend met bijgerechten naar smaak.
Andijvie met corned beef op zijn Surinaams
Andijvie is heel geschikt op kort te roerbakken. In dit recept wordt de andijvie gecombineerd met corned beef. Dit is een heerlijke combinatie en niet moeilijk te maken. Als je snel een lekker gerecht met groenten wilt maken dan is dit een aanrader!
Surinaamse gembersiroop
Surinaamse gembersiroop is net een beetje pittiger en spicy dan gewone gembersiroop door toevoeging van kruidnagelen en pimentkorrels. Heerlijk met ijs op een warme zomerdag! Gember is erg gezond, dus bij verkoudheid en andere kwaaltjes kan het geen kwaad om deze siroop ook in de winter te drinken.
Gewokte biefstukreepjes met broccoli met een Surinaams tintje
Biefstuk is heel geschikt om te wokken. Heb je weinig tijd en wil je toch een snelle gezonde maaltijd op tafel zetten? Probeer dan eens dit recept, waarin de reepjes biefstuk, gekruid met 5-kruidenpoeder, pepers en broccoli een heerlijke combinatie vormen.
Surinaamse doks (eend) in gekruide kokosmelk
Doks of doksi is de Surinaamse naam voor eend. In dit recept wordt de eend gebakken en daarna gestoofd met kruiden en kokosmelk.
Surinaams eten: Gestoofde groene mango's met peper en masala
Mango's kun je niet alleen als vrucht eten, maar ook verwerken als groenten. Net zoals in Suriname de aardappel als bijgerecht wordt gegeten, kun je ook vruchten verwerken tot bijgerechten. In dit recept worden de groene mango's gestoofd met peper en massala.
Antroewa op azijn
Bij de moksi alesi is het heerlijk om antroewa in zuur te eten. De groenten moet je pas vlak voor het bereiden kruisgewijs insnijden, anders verkleuren ze snel.
Moksi alesi met bitawiri
Bitawiri kun je stoven zoals in het vorige recept, maar je kunt er ook een heerlijk moksi alesi mee maken. Moksi alesi is een rijstschotel, waarbij de rijst samen met vlees, gedroogde vis en groenten wordt gegeten. De enigszins bittere smaak van bitawirie is heel goed te combineren met moksi alesi.
Bitawiri met gedroogde garnalen of gedroogde vis
Bitawiri is een enigzins bittere Surinaamse groente, die toch heel lekker smaakt. Net als sopropo moet je even wennen aan de bittere smaak, maar het is het proberen waard om de groenten te stoven of ze te verwerken in moksi alesie. Bitawiri is te krijgen bij Surinaamse winkels of op de markt. In dit recept wordt de bitawiri gestoofd met gedroogde garnalen of gedroogde vis.
Tjap Tjoy of Chop Suey: knapperige gewokte groenten met kip of garnalen
Hou je van gerechten met veel verse groenten? Dan is Tjap Tjoy ( Chop Suey) iets voor jou! Het gerecht is niet moeilijk te maken en smaakt net zo lekker als bij een restaurant! Met de groenten en het vlees kun je variëren, in dit recept worden paddenstoelen, paprika, komkommer en taugé gebruikt. Je kunt er ook nog wortel of andere groenten aan toevoegen.
Butter Chicken: Hindoestaanse romige kip uit de Indiase keuken
Butter chicken is een geliefd gerecht in de Hindoestaanse en Indiase keuken. Tegenwoordig kun je thuis over de schouder meekijken van de kok door de vele video's op Youtube. In deze video wordt getoond hoe je een originele heerlijk romige butter chicken maakt. Dien het op met witte rijst of naan-brood.
Marokkaanse stoofschotel van lamsvlees, zuidvruchten en kikkererwten
Vandaag een uitstapje naar de Marokkaanse keuken! Tegenwoordig kun je bij elke speciaalzaak wel een tajine kopen. Dit is de traditionele stoofpot uit Noord-Afrika en het is erg leuk om eens te proberen om daarin een gerecht te maken. Dit is een stoofschotel van lamsvlees met zuidvruchten en kikkererwten. Natuurlijk kun je dit gerecht ook maken in een gewone braadpan.
Sambal voor bij de roti
Dit is een makkelijke versie voor de sambal die bij de roti wordt gegeten. Deze sambal moet echt heet zijn en een beetje zuur door tomaten en azijn.
Kipfilet met knapperige paksoi
Paksoi is een heerlijke groente om te roerbakken en te verwerken met kip. Je kunt paksoi ook in de bami verwerken, maar let er altijd op dat je de groenten pas op het laatst toevoegt, zodat ze knapperig blijven. In dit snelle recept wordt kipfilet gemarineerd met ketjap en kruiden, waarbij het 5-kruidenpoeder niet mag ontbreken!
Tjendol: Hoe maak je de Indonesische variant van Dawet?
In Suriname wordt vooral de roze variant van de Indonesische Tjendol gemaakt en heet dan Dawet. Toch is het leuk om eens de originele variant te proberen die groen is en glibbertjes heeft. Tegenwoordig is leren koken niet moeilijk meer, met alle video's die op Youtube te vinden zijn. In onderstaande video's wordt getoond hoe je Tjendol maakt, een heerlijke Indonesische kokosdrank!
Gestoofde pompoen met zoutvlees of zoute vis op zijn Surinaams
Dit is een Surinaams recept met pompoen. De pompoen (of pangpoeng) wordt gestoofd met zoute gedroogde vis, gedroogde garnalen of zoutvlees. Natuurlijk kun je het gerecht ook vegetarisch bereiden.
Gebakken vis in taotjo (sojabonen saus)
Taotjo is een saus die is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en is in kleine blikjes te koop bij iedere toko. De taotjo is al zout en daardoor een perfecte smaakmaker in gerechten. In dit recept wordt de taotjo gebruikt met vis. Je kunt hiervoor zelf vis bakken wat het lekkerste is, maar ook kant en klare gebakken vis gebruiken als je het makkelijk wilt (vraag dan lekkerbekken of kibbeling zonder zout).
Surinaamse hete chutney sambal van groene mango
In Suriname krijg je bij Hindoestaanse gerechten vaak mango chutney. Het is een zeer hete sambal die is gemaakt met madame jeanette of adjoema pepers. De smaakcombinatie van mango met Madame Jeanette of adjoema pepers is heerlijk!
Antilliaanse funchi met vis en groenten
Vandaag een uitstapje naar de Antilliaanse keuken. Net zoals in Suriname de keukens van de verschillende bevolkingsgroepen elkaar hebben beïnvloedt, zie je nu ook in Nederland dat Antillianen en Surinamers elkaars gerechten weten te waarderen! Dit is een recept van Funchi. Het wordt gemaakt van maismeel en is een belangrijke basis van de Antilliaanse keuken.
Tjiem Tjiem kip
Tjiem Tjiem zijn gedroogde tijgerlelieknoppen en ze worden voornamelijk gebruikt in de Chinese keuken. De smaak is heel apart en een beetje nootachtig. Tjiem tjiem kip is een gestoofd Surinaams gerecht met kip en deze tijgerlelieknoppen.
Eksi Koekoe
Foto: sweetshirley.nl |
Snel broodje corned beef met peper
Een broodje corned beef is heerlijk met peper, maar je hebt niet altijd tijd of zin om een blikje corned beef naar recept klaar te maken. Deze tip is voor een snel broodje corned beef dat bijna net zo goed smaakt als het originele Surinaamse broodje corned beef!
Urap Urap: knapperige groenten in gekruide kokos
Heb je zin in een groentengerecht, maar weer eens wat anders dan petjel? Probeer dan eens urap (oerap). Het is een van oorsprong Javaans gerecht, waarmee je naar eigen smaak kunt experimenteren wat betreft groenten en pittigheid. De groenten worden gemengd met geroosterde kokos. Het lekkerste is natuurlijk verse geraspte kokos, maar je kunt ook de gedroogde kokos gebruiken die je bij de toko kunt kopen.
Tjauw min: Surinaamse bami (Chow min)
Als je nog wat geroosterd varkensvlees of kip over hebt, dan kun je van de restjes Tjauw min maken. Dit is een surinaamse variant op bami. In het recept wordt fachong gebruikt, dat zijn chinese worstjes, ook te krijgen van kip. Het is niet noodzakelijk om dit in de tjauw min te doen. Als je de fachong weglaat, maak dan wel wat extra geroosterd vlees.
Roasted red pork: Surinaams geroosterd varkensvlees
Surinaams geroosterd varkensvlees is heerlijk bij de nasi of bami. Het vlees krijgt een rode kleur door de toegevoegde saus. Deze saus kun je in de Surinaamse winkel of Chinese/Vietnamese toko krijgen. Roasted Red Pork is over de hele wereld een geliefd gerecht. Dit is de Surinaamse variant.
Aardappelen met masala en spinazie
Aardappelen met masala worden als gerecht bij de roti gegeten. Je kunt dit gerecht echter ook met spinazie maken en het gerecht eten met rijst. Het lijkt dat een beetje op het Indiase gerecht Saag Aloo wat je bij Indiase restaurants kunt krijgen. In dit recept is wilde spinazie gebruikt, omdat deze wat grover is, maar je kunt ook gewone verse spinazie gebruiken.
INGREDIENTEN:
- vastkokende aardappelen (bijv. Nicola)
- wilde spinazie of verse bladspinazie
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- gesneden tomaat
- madame Jeanette peper
- maggiblokjes of kippenbouillonblok
- surinaamse masala-kerrie
- zout
- zwarte peper
- olie
- water
- eventueel wat extra kurkuma, komijn en korianderpoeder
BEREIDING:
- Schil de gewenste hoeveelheid aardappels en snij ze in blokjes.
- Was de spinazie en laat ze goed uitlekken.
- Snij de ui, knoflook en tomaat in kleine stukjes.
- Verhit een paar eetlepels olie in een hapjespan en fruit hierin de ui goudbruin.
- Doe er dan de aardappels bij en bak het geheel op hoog vuur goed rond om. Strooi er wat zout over.
- Doe er dan de knoflook, zwarte peper en tomaat bij en alles goed doorbakken.
- Doe er 1-2 eetlepels masalapoeder (ligt aan de hoeveelheid aardappels) en de maggiblokjes of het kippenbouillonblok bij.
- Kijk uit dat de masala niet aanbrandt.
- Doe er desgewenst nog wat curcumapoeder bij voor een mooie gele kleur en desgewenst een halve theelepel komijn- en korianderpoeder.
- Als alles goed is aangebakken doe je er water bij. Niet teveel, net genoeg om de aardappels gaar te laten worden.
- Hou je van een heet gerecht, bak dan wat fijngesneden peper mee.
- Leg de madame Jeanette peper boven op het gerecht (ze mogen niet opengaan, dan wordt het gerecht te heet) en laat het geheel in een kwartier net gaar worden.
-Als de aardappels bijna gaar zijn, dan ga je het gerecht op hoger vuur droger bakken als er nog iets teveel vocht is. Dit is geen gerecht met veel saus, maar juist een droog gerecht. Wil je wel een smeuig gerecht, dan kun je iets meer vocht gebruiken.
- Als het gerecht gaar is, dan haal je de pepers er uit en roer je op hoog vuur de spinazie er doorheen. Zodra het geslonken is kan het vuur uit. De spinazie moet niet te gaar zijn.
Tip 1: Maak het gerecht enige uren van te voren. De smaak wordt lekkerder als de aardappels even kunnen afkoelen en de smaak helemaal kan intrekken.
Tip 2:Madame Jeanette pepers kun je heel goed invriezen. Zo heb je altijd pepers bij de hand!
Tip 3: Je kunt in het gerecht ook gekookte eieren doen. Kook hiervoor de eieren hard, pel ze en bak ze in de hete olie rondom krokant. Doe ze in het gerecht voordat je de spinazie toevoegt, zodat ze even in de saus kunnen meebakken voor de smaak.
Tip 4: Gebruik de pepers die in zijn geheel voor de smaak zijn meegekookt voor het maken van een snelle sambal. Wrijf ze fijn met wat zout en doe er een beetje tomatenketchup (of verse fijngewreven tomaat) en een klein beetje azijn bij.
Meer vegetarisch.
Gevulde sopropo
Sopropo is een populaire Surinaamse groenten en smaakt een beetje bitter. Je kunt de sopropo ook uithollen, vullen met gehakt en daarna stoven in een sausje. Heerlijk bij witte rijst!
Gritibanasoep
Surinaamse massala vis met groene mango
Vis kun je heel lekker combineren met massala (kerrie) en vruchten. In dit recept wordt groene mango gebruikt. Je kunt de vis eerst even apart krokant bakken, maar heb je weinig tijd, dan kun je hem ook gewoon in het gerecht meebakken.
Okersoep met zoutvlees
In Suriname eet men de okersoep niet als voorgerecht maar als hoofdmaaltijd, net zoals in Nederland de erwtensoep als hoofdmaaltijd wordt gegeten. De okersoep moet daarom flink gevuld zijn. Je kunt er rijst doorheen doen en een aantal groenten om de maaltijd nog gezonder te maken.
Abonneren op:
Posts (Atom)