Bitawiri is een enigzins bittere Surinaamse groente, die toch heel lekker smaakt. Net als sopropo moet je even wennen aan de bittere smaak, maar het is het proberen waard om de groenten te stoven of ze te verwerken in moksi alesie. Bitawiri is te krijgen bij Surinaamse winkels of op de markt. In dit recept wordt de bitawiri gestoofd met gedroogde garnalen of gedroogde vis.
Ingrediƫnten:
- handvol gedroogde garnalen of gedroogde vis
- handvol gedroogde garnalen of gedroogde vis
- 1 pond of 1 kilo bitawiri (naar aantal personen)
- halve ui gesneden
- 3 fijngesneden of geperste teentjes knoflook
- halve madam jeanette peper (eventueel zonder pitjes)
- maggiblokje
- halve tomaat in stukjes gesneden
- mespunt ajo ni moto
- zout en zwarte peper
- afgestreken theelepel suiker
- paar eetlepels zonnebloemolie
Bereiding:
- Was de gedroogde garnalen of de gedroogde vis en laat ze 15-30 minuten weken in lauw water.
- Als je gedroogde vis gebruikt, scheur deze dan na het weken in kleine stukjes.
- Bitawiri bladeren plukken en wassen en dan de nerven van de bladeren verwijderen.
- Snij dan de bladeren fijn.
- Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een pan en doe er de suiker in zodra de olie heet is.
- Als de suiker bijna gaat carameliseren, doe je er de ui bij.
- Even laten bakken tot de ui geurig wordt en dan de in stukjes gesneden peper, knoflook, gedroogde garnalen of vis erbij en alles even goed bakken.
- Voeg dan de stukjes tomaat toe met het mespunt ajo-ni-moto.
- Dan de uitgelekte bitawiri toevoegen en alles goed omscheppen.
- Deksel op de pan en laat de groenten stoven tot ze zacht zijn. Maak het gerecht af met zwarte peper en zout.
- Als het gerecht te droog is, kun je er een beetje water bij doen.
- Heerlijk met witte rijst!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten