Tjap Tjoy of Chop Suey: knapperige gewokte groenten met kip of garnalen

Hou je van gerechten met veel verse groenten? Dan is Tjap Tjoy ( Chop Suey) iets voor jou! Het gerecht is niet moeilijk te maken en smaakt net zo lekker als bij een restaurant! Met de groenten en het vlees kun je variëren, in dit recept worden paddenstoelen, paprika, komkommer en taugé gebruikt. Je kunt er ook nog wortel of andere groenten aan toevoegen.

Ingredienten:
- Kipfilet naar aantal personen ( 2 stuks voor ongeveer 4 personen)
- kippenbouillonpoeder of kippenbouillonblokje
- 1 ui gesneden
- 2 knoflook gesneden
- zout, zwarte peper
- 1 rode paprika
- handvol dun gesneden schuine plakjes winterwortel
- taugé
- halve komkommer
- handvol shitake, bospaddestoelen of andere champignons
- snufje allesbinder of een klein beetje aangelengde maizena.
- paar flinke eetlepels zonnebloemolie
Bereiding:
- Snij de kipfilet schuin af in zo dun mogelijke plakjes en strooi er wat zout over.
- Snij de champigons in dunne schijfjes en de paprika en wortel in dunne reepjes.
- Snij de komkommer eerst in de lengte door de helft en dan iedere helft in dunne schuine repen.
- Was de tauge en laat ze in een vergiet uitlekken.
- Verhit in een wokpan een paar eetlepels zonnebloemolie. Laat de olie echt heel heet worden, dat is het geheim om de stukjes kip lekker te laten smaken.
- Als de olie heet is, wok je de kip zo snel mogelijk om en om gaar. Ze hoeft niet bruin te worden.
- Voeg de ui en knoflook toe en daarna de paddenstoelen.
- Hierna de wortel- en paprika-reepjes en voeg dan het bouillonpoeder (zie onderaan het recept) naar smaak toe ( of het kippenbouillonblokje) en wat zwarte peper.
- Het is lekker om het vocht een beetje te binden met allesbinder, maar gebruik heel weinig, net genoeg om het gerecht een beetje glanzend te krijgen.
- Als het gerecht gaar is na 2 minuten, voeg dan pas de komkommer en de tauge toe. Zodra je deze hebt toegevoegd, nog even omscheppen en proeven of het zout genoeg is en dan het vuur uit. Dien het gerecht op met witte rijst en sambal.Tip 1: Je kunt ook rebung (bambooshoots) toevoegen. Deze moet je wel heel goed wassen en afspoelen om de bliksmaak weg te nemen. Kook ze even 10 minuten voor, voordat je gaat roerbakken.
Tip 2: Je kunt ook verse grote garnalen gebruiken in plaats van kipfilet.
Tip 3: Natuurlijk kun je dit gerecht ook vegetarisch maken. Gebruik dan een maggiblokje om te kruiden en wat extra zout en zwarte peper.
Tip 4: Het originele gerecht Chop Suey wordt ook gemaakt met dunne reepjes biefstuk, in plaats van kipfilet. Dit is erg lekker in combinatie met wat broccoli-roosjes door het gerecht. Kook de broccoli eerst half gaar voordat je gaat wokken.
Tip 5: Experimenteer met de groenten. Je kunt ook verse peultjes of diepvriesdoperwten gebruiken. Beiden maar heel kort wokken, ze moeten frisgroen blijven.

Het bouillonpoeder dat in veel Aziatische gerechten wordt gebruikt is te krijgen bij de meeste Chinese en Vietnamese toko's. De zakjes zijn nog geen euro (68 gram), maar de smaak is heerlijk. Je kunt er bijna ieder gerecht of soep lekkerder mee maken. De zakjes zijn ook te krijgen met rundvlees en varkensvleesbouillonpoeder. Meer groenten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten