Dit is een Surinaams recept met pompoen. De pompoen (of pangpoeng) wordt gestoofd met zoute gedroogde vis, gedroogde garnalen of zoutvlees. Natuurlijk kun je het gerecht ook vegetarisch bereiden.
Ingredienten:
- 1 kleine pompoen
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram zoutvlees of een handje gedroogde garnalen of een paar stukjes gedroogde vis
- 1 adjoema peper of madame Jeanette peper
- volle theelepel suiker (mag ook wat meer zijn)
- maggiblokje of zout naar smaak
- zwarte peper
- theelepel tomatenpuree
- paar eetlepels olie
Bereiding:
Als je zoutvlees gebruikt, kook dit dan eerst ruim een half uur uit en snij het daarna in kleine stukjes.
Als je gedroogde garnalen gebruikt, was deze dan goed en laat ze een kwartier weken in heet water.
Als je gedroogde vis gebruikt, week deze dan een half uur en pluis ze daarna in kleine stukjes.
- Schil de pompoen, verwijder het binnenstuk met de pitten en snij het stevige vruchtvlees in blokjes.
- Verhit een paar eetlepels olie in de pan en bak eerst de kleine stukjes zoutvlees, de garnalen of stukjes zoute vis in een paar minuten krokant.
- Fruit dan de gesneden ui en knoflook mee.
- Doe er de tomatenpuree, zwarte peper, Surinaamse peper en het bouillonblokje/zout bij en roer alles goed om.
- Voeg nu de blokjes pompoen toe en suiker naar smaak. Alles goed omroeren.
- Voeg daarna een beetje water toe en laat alles 15 minuten stoven.
- Controleer even of de pompoen zacht is en laat het eventuele overtollige water even inkoken, want het gerecht mag niet te waterig worden. Heerlijk met witte rijst!
Tip: Hou je van een heet gerecht, dan kun je de Surinaamse peper in stukjes snijden (eventueel zaadjes wel verwijderen) of wat minder heet door een klein stukje peper zonder pitjes gebruiken. Wil je alleen de lekkere smaak van de peper, laat dan de peper in zijn geheel meestoven en zorg dat deze niet open gaat.
Meer groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten