Surinaamse doks (eend) in gekruide kokosmelk

Doks of doksi is de Surinaamse naam voor eend. In dit recept wordt de eend gebakken en daarna gestoofd met kruiden en kokosmelk.











Ingredienten:
- eend naar hoeveelheid personen
- 1 gesnipperde ui
- 5 teentjes knoflook
- Surinaamse peper naar smaak
- 1 afgestreken lepel Surinaamse masala
- 2 theelepels tomatenpuree
- kippenbouillonblokjes naar smaak
- zwarte peper
- 2 blaadjes salam
- pimentkorrels (lontai)
- schijfje laoswortel
- mespunt ajo-ni-moto
- 1/2 theelepel suiker
- 1-2 blikje(s) kokosmelk of vers geperste santen van gedroogde kokos
- citroensap of azijn
- paar takjes fijngesneden selderij
- zout naar smaak
- olie

Bereiding:

- Snij de eend in stukken en was ze minimaal 2 keer met water, zout en citroensap of azijn.
- Wrijf de knoflook fijn met de stukjes peper. Als je niet van te heet houdt, verwijder dan de pitjes.
- Verhit de olie (paar flinke eetlepels) tot ze heel heet is en doe er dan de suiker in.
- Als de suiker bijna gaat carameliseren, bak dan de ui mee en daarna direct de stukken eend erbij doen met wat zout.
- Alles goed aanbakken en doe er dan een eetlepel azijn of citroensap bij.
- Laat de eend een kwartiertje flink bakken tot ze rondom krokant en bruin is.
- Voeg dan de tomatenpuree, fijngewreven knoflook met peper, masala, laos, salamblaadjes, pimentkorrels, zwarte peper en het kippenbouillonblokje toe en roer alles goed om.
- Voeg dan de kokosmelk en ajo-ni-moto toe en laat alles sudderen tot het gerecht gaar is.
- Voeg op het laatst wat fijngesneden selderij toe.
Heerlijk met witte rijst! 

Tip1: Voeg wat gesneden paprika toe voor een kleuriger gerecht.
Tip2: Je kunt ook wat gesneden bambooshoots toevoegen (verkrijgbaar in blik, even goed afspoelen voor gebruik) en mee laten stoven.

Meer doksa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten