Foto: sweetshirley.nl |
Ingredienten:
- 12 verse eieren
- 12 eetlepels witte basterdsuiker
- 13 eetlepels gezeefde tarwe of patisserie bloem
- 1 zakje dr. oetker bakpoeder (de koek kan ook zonder bakpoeder worden gemaakt)
- 12 eetlepels gesmolten en afgekoelde roomboter
- 1 theelepel vanille essence
- 1 theelepel amandel essence
- 1/2 theelepel geraspte citroenschil
- suikermuisjes
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Flink bakblik of springvorm invetten, bodem en zijkanten bedekken met bakpapier, waarbij het bakpapier iets over de rand moet hangen.
- Zeef de bloem en hou deze apart.
- Eieren (kamer temperatuur) in een hoge kom mixen met de vanille- en amandelessence op de hoogste snelheid tot ze schuimig beginnen te worden.
- Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en de citroenrasp.
- Geduld is belangrijk bij deze koek, want hoe langer je mixt, hoe beter het resultaat. Minimaal 15 minuten mixen is belangrijk!
- Mocht de massa toch iets gaan inzakken, verlaag dan de snelheid van het mixen
- Voeg nu lepel voor lepel de gezeefde bloem (met eventueel bakpoeder) toe, waarbij je de mixer op de laagste stand laat draaien. Het is belangrijk dat het beslag luchtig blijft!
- Voeg nu lepel voor lepel de boter door de massa en laat het hierna nog een minuut langzaam mixen.
- Doe daarna het deeg direct in een ingevet bakblik en in de oven.
Bakken:
- Plaats het bakblik in het midden van een volledig voorverwarmde oven tot 200 graden.
- 10 minuten op 200 graden bakken, daarna de temperatuur terugbrengen naar 175 graden.
- De oven aboluut niet tussendoor openen, want dan zakt de koek in.
- Na 30 minuten openen om te kijken of hij gaar is door met een sateprikker of breinaald in het midden te prikken. Als de prikker droog blijft, dan is de koek klaar.
- Bak de koek in ieder geval tot hij aan de bovenkant goudbruin is.
- Direct bestrooien met suikermuisjes en af laten koelen.
- Als de koek is afgekoeld kun je hem makkelijk uit het bakblik halen door middel van het bakpapier.
Meer gebak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten