De meeste mensen die van roti houden zijn ook gek op andere soorten van plat brood, zoals naan en Turkse gözleme. Surinaams-Eten probeerde een soort multiculturele mix te maken van roti en gözleme. Hiervoor is het basis-rotideeg gebruikt met daarin een vulling van verse spinazie en gekruimelde feta. Erg lekker en gezond!
Ingredienten:
- 1 grote zak gewassen spinazie
- 1 blok feta
- 500 gram bloem
- 300-400 ml. lauw water
- 1 zakje droge gist (supermarkt)
- halve theelepel zout
- olie
- droge Turkse rode pepervlokken (Pul Biber, te koop bij de Turkse winkel)
- beetje zout voor de vulling
- ruim extra bloem om het deeg goed te kunnen rollen
Voorbereiding:
- Maak eerst het deeg. Doe de bloem in een kom en voeg daarbij het droge gistpoeder, 1/2 theelepel zout en het lauwe water. Begin met 300 ml. water en voeg desnoods nog wat extra toe als het deeg te droog is.
- Laat dit deeg minimaal een uur rijzen onder een theedoek.
- Verdeel het daarna in ongeveer 14 bolletjes en laat deze apart nog een tijdje rijzen.
- Zorg dat je een flinke zak gewassen spinazie koopt, want de spinazie moet helemaal droog zijn.
- Snij de spinazie in stukken en zet ze apart.
- Verkruimel de feta en zet deze ook apart.
Bereiding:
- Maak de ondergrond (aanrecht of tafel) goed schoon en droog. Strooi hier flink wat bloem over en ook over de deegroller. Wees tijdens het rollen niet zuinig met meel, want anders gaat alles plakken en kun je het deeg niet dun uitrollen.
- Rol een bolletje deeg uit tot ongeveer 25 cm doorsnee, keer het regelmatig om tijdens het rollen en zorg dat je steeds wat meel gebruikt. Leg dit uitgerolde rondje apart.
- Rol opnieuw een bolletje uit op dezelfde manier en zorg op het laatst dat de onderkant goed los zit met extra meel en makkelijk heen en weer kan schuiven over het aanrecht, zodat je het makkelijk kunt opnemen.
- Op dit rondje deeg leg je een stapel gesneden spinazie. Het mag hoog zijn, want dat slinkt tijdens het bakken.
- Strooi hier flink wat verkruimelde feta over, een snufje zout en wat Turkse rode pepervlokken. (pul biber)
- Leg er daarna het andere rondje op en druk de randen goed op elkaar, eventueel nadat je je vingers nat hebt gemaakt.
-Verhit een grote pan met anti-aanbaklaag en strijk met een kwastje wat olie over de bodem.
- Neem met een grote platte spaan de gozleme van de ondergrond en leg de gevulde gozleme in de hete pan en laat op vrij hoog vuur de onderkant krokant en gaar worden.
- Keer dan het geheel om en druk regelmatig bovenop de gozleme om hem platter te maken.
- Keer desnoods de gozleme een aantal keren tot het deeg aan beide kanten gaar en bruin is.
- Om zeker te zijn dat het deeg echt goed gaat is, kun je de gozleme nog even een paar minuten op het rooster in een hete oven leggen. Leg ze daarna op een bord en dek het steeds af met alumiumfolie om de gozleme warm te houden. Je haalt ongeveer 7 gozleme uit deze hoeveelheid meel. Je kunt het altijd verdubbelen om er meer te maken. Heerlijk om te eten met sambal voor bij de roti.
Rubriek: wereldkeuken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten