Dendeng ragi is een heerlijk Javaans gerecht van rundvlees. Je kunt het vlees eerst koken met de kruiden en daarna frituren, maar ook gelijk met de kruiden koken zonder te frituren. Beide recepten worden hier vermeld. Heerlijk met witte rijst en een groentegerecht erbij!
Dendeng ragi met gefrituurd rundvlees
Ingrediënten:
- 500 gram bieflappen
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- mespuntje suiker
- 1 eetlepel ketumbar
- 1 stengel sereh
- stukje platgeslagen laos
- 1 eetlepel tamarindepasta (toko)
- 100 gram geraspte kokos
- peper en zout naar smaak (eventueel ook een rawit als je van heet houdt)
- olie
Bereiding:
- Kook het vlees in 1-2 uur gaar in een laagje water met wat zout, de sereh en laos. Snij het dan in dunne plakjes.
- Doe in een kommetje de tamarindepasta en voeg daar zout en de ketumbar aan toe.
- Wrijf het vlees met deze pasta in.
- Verhit olie in een pan en frituur het gemarineerde vlees tot het krokant is.
- Verhit vervolgens in een andere pan wat olie en fruit hierin de gesneden ui, suiker, knoflook en peper.
- Als dit een beetje gaar is voeg je er de droge geraspte kokos aan toe en roer alles goed om tot de kokos bruin en geroosterd is.
- Voeg dan het gebakken vlees toe er roer alles goed om, zodat al het vlees omhuld is met kokos.
Dendeng ragi gekookt en gebakken met kruiden
Ingrediënten:
- 500 gram rundvlees in plakjes gesneden
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel ketumbar
- 2 blaadjes salam
- 2 cm. laos (geplet)
- 1 stengel sereh
- 1 liter water
- 2 kopjes gedroogde kokos
- 1 eetlepel gula jawa (bruine javaanse suiker)
Bereiding:
- Pureer de uien met de knoflook en ketumbar.
- Verhit wat olie in een pan en fruit deze puree met de laos, de salamblaadjes en de sereh.
- Voeg dan het gesneden rundvlees toe. Bak alles goed aan tot het vlees niet meer rauw is.
- Voeg het water toe en kook het tot het zacht is en het water is ingekookt.
- Voeg dan de gula jawa toe en roer tot de suiker is opgelost.
- Roer er dan de droge geraspte kokos doorheen en bak tot deze bruin is en geroosterd.
- Verwijder de kruiden en serveer.
Rubriek: vleesgerechten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten