Kolak: Javaans dessert van kokosmelk met banaan, cassave en zoete aardappel

Kolak of Kolek is een Indonesisch nagerecht dat bestaat uit kokosmelk, gula djawa, fruit en eventueel cassave of zoete aardappel. Het kan zowel warm als koud worden gegeten. Kolak wordt in Indonesie vooral gegeten tijdens de Ramadan, om het tekort aan suiker snel aan te vullen.










Ingredienten:
- 2 rijpe bakbananen
- 1 kleine zoete aardappel in stukjes gesneden
- stukjes cassave
- 400 ml dikke kokosmelk (santen asli)
- 90 gr gesmolten gula jawa (palmsuiker)
- 1 pandanblad
- eventueel een stuk sereh
- mespunt zout
- snufje vanillesuiker
- water

Bereiding:
- Kook in een klein beetje water de in stukken gesneden zoete aardappel en cassave tot ze zacht zijn.
- Doe de stukken banaan er bij.
- Voeg de kokosmelk toe, de gula djawa, het zout, de vanillesuiker en het pandanblad (en eventueel sereh) toe.
- Laat het geheel nog even stoven. Eet het warm of laat het afkoelen om het koud te eten.

Tip1: Je kunt er ook ander fruit doorheen doen of eventueel stukjes pompoen.
Tip2: Sommigen gebruiken ook een stengel sereh voor een pittige smaak.
Als je het koud serveert, dan kun je er nog wat ijsblokjes aan toevoegen.

Meer nagerechten.

Kolak tijdens de show van Tante Lien.

1 opmerking:

  1. ik voeg altijd kolang kaleng toe....óf durian!! mmmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen