Surinaamse kippenpootjes

Kippenpootjes kun je bijna overal bij eten en vooral bij bami zijn deze drumsticks erg lekker! Ze worden eerst gebakken en gestoofd met kruiden en daarna nog even krokant gebakken, zodat je zowel lekker jus hebt als krokante kippenpootjes!








Ingredienten
- aantal kippenpootjes naar hoeveelheid personen
- 2 x een halve gesneden ui
- 2-3 teentjes knoflook
- gesneden tomaat
- halve theelepel suiker
- maggiblokjes naar smaak
- halve theelepel aji-no-moto (optioneel)
- flink wat zwarte peper
- zout naar smaak
- 2 salam blaadjes
- theelepel ketumbar en eventueel een halve theelepel Chinese poeder
- ketjap A en zoute ketjap
- azijn om de kip te wassen
- scheutje ketchup
- gesneden selderij
- olie

Bereiding
- In Suriname is men gewend om de kip eerst met water en azijn te wassen. Was de kippenpootjes en laat ze uitlekken.
- Laat de kippenpootjes een tijdje marineren in een schaal met daarin de halve gesneden ui, de gesnipperde knoflook, zout naar smaak, de zwarte peper, de ketchup, de ketumbar (en eventueel Chinese poeder) de gesneden tomaat, zoete en zoute ketjap, zodat ze in een lekkere marinade staat.

- Verhit de olie in een grote pan
- Doe het theelepeltje suiker in de hete olie tot ze bijna gaat carameliseren
- Doe er dan de andere halve gesnipperde ui bij en bak dit tot ze bruin is en lekker gaat ruiken.
- Doe daarna de hele bak met kippenpootjes en de marinade erbij en roer alles goed om.
- Voeg de maggiblokjes, de ajo-ni-moto, de salamblaadjes en de selderij toe.
- Als alles rondom goed gebakken is, voeg je zoveel water toe tot de pootjes bijna onder staan.
- Laat het aan de kook komen en de kippenpootjes stoven tot ze gaar zijn.
- Zorg ervoor dat het een lekkere jus wordt en voeg eventueel nog wat extra ketjap of zout toe.

- Haal de kippenpootjes eruit en bak ze in een pan met anti-aanbaklaag in een laagje olie krokant. Zodra ze klaar zijn doe je ze terug in de pan met jus en direct opdienen. Lekker bij de bami!

*Chinese Poeder is een kruidenmengel van 5 kruiden die een geheel eigen smaak geeft aan een gerecht. Mocht je deze smaak niet lekker vinden, gebruik dan alleen de ketumbar.

Meer kipgerechten.

6 opmerkingen:

  1. Waar kan je ajo mi noto kopen? Ik zoek me suf op internet. Het enige wat ik kan vinden is aji mi noto.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry, het is een schrijffout, het moet aji-no-moto zijn! Is verkrijgbaar bij de toko en ook bij sommige supermarkten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha dat dacht ik al! Ik heb het bij de supermarkt helaas niet kunnen vinden (jumbo). Heb daar wel de 5 kruidenmengsel kunnen krijgen. Aji no moto is vergelijkbaar met chinese zout toch?

    Het staat in ieder geval in de marinade nu.. ben erg benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo,
    aji no moto is niks anders dan vetsin en smaakversterker, die niet persee nodig is. groetjes stef

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gerecht is errrg lekker, maar ik wil graag weten waarom de kip altijd gewassen wordt in azijn en water?
    een vriend van mij heeft gister eten gemaakt en ik zag dat hij de kip ook waste...( ik heb niet gevraagd waarom ) maar nu ik het hier ook zie staan ben ik wel benieuwd..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. waarom de kip wassen in water en azijn? Dit is om eventuele besmetting van samonella tegen te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen