Javaanse guleh

Guleh is een soep die wordt gegeten met lontong (blokjes rijst). Eigenlijk hoort dit recept gemaakt te worden met geitenvlees, maar met rundvlees is het ook erg lekker. Dit is een familierecept.











Ingredienten:
- 1 pond rundvlees
- 1 ui
- 2 stukjes laos
- 1 sereh
- 3 djeruk perut
- 1 theel. masala
- 2 theel. suiker
- 2 blaadjes salam
- zout (en eventueel een maggiblokje)
- peper
- vetsin
- 4 glazen water
- santen
- zakjes lontong

Bereiding:
- Ui in hete olie bakken, dan de kruiden en het vlees even meebakken.
- Doe er het water bij en laat alles koken tot het gaar is.
- Naar smaak zout en peper toevoegen.
- Als het vlees zacht is kan op het laatst de kokosmelk (of stukje kokosblok) erdoor.

Serveer de gulee door op een bord gesneden stukjes lontong te leggen en daarover de gulee te scheppen. Garneer het met gesneden selderij en gefruite uitjes.

Lontong:
Lontong kun je in zakjes kopen bij de toko. Zet een grote pan met water op en laat het water aan de kook komen. Doe er de zakjes lontong (3 stuks) in en laat de lontong zachtjes koken tot ze gaar is. Meestal ongeveer in 45 minuten. Af en toe even de zakjes keren of kokend water bijvullen. Met een schuimspaan uit het water halen en laten uitlekken. De lontong moet afkoelen en opstijven, dus een paar uur van te voren koken of een dag eerder. Eet smakelijk!

Meer soepen.

2 opmerkingen:

  1. Heb in geen jaren guleh gegeten en wil het graag klaar maken.Kan je me zeggen wat djeruk perut is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Djeruk Perut zijn een soort citroenblaadjes. Ze geven een heel specifieke smaak aan een gerecht. Ze zijn in iedere toko vers krijgen. Je kunt de blaadjes in een plastic zakje invriezen en er uit halen wat je steeds nodig hebt. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen